Therapie in de praktijk: Andrea’s verhaal

Schending van privacy

Andrea en haar vriend zijn niet zo lang geleden verhuisd. De tuin is nog niet af. Andrea ervaart daardoor weinig privacy: haar buren kijken haar tuin in. Daar krijgt Andrea een naar gevoel bij. Het gevoel dat haar privacy geschonden wordt. Maar ze denkt dat dit gevoel meer met haar te maken heeft, dan met haar buren.

Gedachtenfilmpje

Wanneer mensen denken aan een situatie, zien ze in gedachten ook een beeld voor zich. Ik vraag Andrea welk beeld ze voor zich ziet als ze denkt aan de situatie met haar buren. Ze ziet in gedachten de buren aan komen lopen. Daarbij hoort ze de hakken van de buurvrouw en denkt: ‘ Ah nee….’ Het beeld beweegt, dus is het eigenlijk een filmpje. Dan zoeken we uit wat Andrea nog meer ervaart als ze dit gedachtenfilmpje ziet. Ik vraag haar naar wat ze hoort, voelt, ruikt en proeft. Vragen die ik stel zijn bijv.: Klinkt het geluid van de hakken op de straat hard of zacht? Kun je het drankje proeven wat je in je hand had toen je in de tuin stond? Hoe voelen de tuintegels onder je voeten? privacy

Kenmerken van een goed gevoel

Vervolgens vraag ik Andrea te denken aan iets wat haar een goed gevoel geeft. Ze is laatst wezen varen met haar familie en haar hond. Heerlijk! Weer stel ik haar vragen om te onderzoeken welke kenmerken het beeld heeft. Daarna vraag ik of ze de beide gedachtenbeelden naast elkaar, vóór zich kan zien. Alsof ze de beelden projecteert met haar gedachten. Het lukt haar dan makkelijk om kenmerken van het positieve beeld over te laten lopen naar het negatieve beeld. Zo laat ze de felle kleuren van het positieve beeld, overlopen in het negatieve beeld. Daardoor gaat het er een stuk zonniger uit zien. Ook zet ze het negatieve filmpje stil, omdat het positieve beeld ook stilstaat. Dat maakt het minder indringend. En zo gaan we nog even door. Het resultaat is dat het beeld van de buren neutraal aan gaat voelen. Dat voelt al beter dan eerst! Maar dan komt er nog een beeld in haar op. Andrea denkt dat we hiermee wat ‘dieper’ moeten gaan.

Andrea’s tijdlijn

Via een tijdlijn-techniek herinnert ze zich een belangrijk moment uit het verleden: Een kennis kwam onverwachts langs terwijl ze net uit de douche kwam. Die kennis is best dominant. Hij komt wel vaker onverwachts langs en Andrea durft niet te zeggen dat ze liever heeft dat hij een afspraak maakt. Ze kijkt vanaf een afstandje naar deze situatie uit het verleden. Ze mag hiervan leren, dat ze meer voor zichzelf op moet komen, zegt Andrea. Als ze voor zichzelf op zou komen bij de kennis, hoeft ze zich ook niet meer aan de buren te storen.

Vriendelijk voor jezelf opkomen

Andrea wil de kennis niet kwetsen. Maar ze wil ook niet meer dat hij onverwachts langskomt! Ze besluit dat ze samen met haar vriend een gesprekje wil aangaan met hem. Ter voorbereiding oefenen we met het geven van een ‘ complete boodschap’. Dit is een manier om feedback te geven aan iemand, terwijl het contact goed kan blijven. Nu durft ze met vertrouwen het gesprek aan te gaan en meer voor zichzelf op te komen.

*De naam van de cliënt is gefingeerd.