Over-gewicht: ervaringsgericht weekend 'Opstellen van je verlangen'

Over-gewicht: ervaringsgericht weekend 'Opstellen van je verlangen'


20 april 2024 21 april 2024

Dit weekend starten we weer met een tweedaagse cursus ‘Opstellen van je verlangen’ met het boeiende thema: ‘Over-gewicht; Welk gewicht draag jij met je mee?’

Lees hier meer over de ervaringen van eerdere deelnemers van de tweedaagse Over-gewicht:

"Het was top, dank jullie wel! Een mooie groep, een prachtige methode. Ik kon naar mezelf kijken. En ik neem er van mee dat ik geen honger heb, als ik naar mezelf kijk.  Als ik buiten mezelf ben, wel. Ik zou de cursus aanraden, want het is heel mooi om op deze manier te werken. Laat je verrassen!"

"Ik vond de warmte, jullie, de fijnzinnige methode die diep doordringt in het bewustzijn, en de prachtige locatie top. Dankjulliewel lieve vrouwen!"

"Inzicht in mijn eigen patronen, de veilige bedding, de rust en de samenstelling van de groep. Ik kom dichter bij mezelf en ervaar meer rust en vertrouwen."

"Het was een bijzondere ervaring om dit te mogen meemaken. De kleine stapjes, de verbinding met iedereen, het uit je hoofd komen en de inzichten die dat geeft, zorgt voor vertrouwen."

"Een weekend vol mooie mensen (deelnemers en begeleiding), vol verbinding, met aandacht voor stukken die gevoeld/ervaren willen worden, waar normaal geen ruimte voor is. Wat zit er ongelooflijk veel trauma achter overgewicht... Ik herkende in alle opstellingen/processen wel iets van mezelf. De groepsgrootte is ook zo perfect, en het energetische werk zo helpend in je proces en de locatie mooi in de natuur. Met deze groep wil ik wel vaker een weekend doen!"

"Ik vond het eerst erg spannend en wilde eigenlijk geen proces doen, maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb! Ik vond de warmte van de groep, hoe ik me voelde bij de processen van de anderen, en de warmte van de begeleiding top. De cursus hielp me om meer stil te staan bij mijn gevoel, en dat ik er mag zijn met al mijn gedachten en gevoelens."

 

Het opstellen van je verlangen is een prachtige, intuïtieve methode om je verlangen of wens te onderzoeken en diepgaande gevoelsinzichten te krijgen. Zo kan er beweging ontstaan in patronen, ongewenste gewoontes, overtuigingen of gevoelens waar je in vast bent komen te zitten.

Tijdens dit cursusweekend onderzoek je in een groep van maximaal zes mensen jouw vragen en/of thema’s op het gebied van (over)gewicht. Je krijgt diepgaand inzicht in wat je nu eigenlijk met je meedraagt. Met elk proces en elke oefening die we doen, ervaar je wat op dat moment aangekeken of geheeld mag worden, zodat je beter in je vel kunt gaan zitten.

Ieders onbewuste redenen voor overgewicht zijn weer anders. Toch kunnen de volgende vragen wellicht al iets bij je oproepen:

 • Tegen welke situaties of emoties beschermt jouw gewicht je? Moet jij bijvoorbeeld stevig staan, of een dikke huid hebben? Helpt je gewicht je om ruimte in te nemen als je dat zelf moeilijk vindt? Slik of pik je dingen waar je het eigenlijk niet mee eens bent?
 • Heb je geen controle over de kilo’s? Waarover heb je in je leven nog meer geen controle gehad?
 • Voor wie draag jij je gewicht? Of tegen wie rebelleer je onbewust met je gewicht?
 • Welke behoefte vervult eten in jouw leven? Heb je behoefte aan ontspanning, troost, niet alleen zijn?
 • Wat mag er gevoeld worden, wat tot nu toe wellicht weggedrukt werd door eten?
 • Ben je in strijd met jouw gewicht? Over welke strijd gaat dat ten diepste?
 • Welk onbewust deel van jou laat het nog niet toe, dat je gewicht verliest?

“Opstellen van het verlangen” is gebaseerd op beproefde trauma- en hechtingstheorieën. De methode helpt je ontdekken waarom je je authentieke verlangens soms ‘saboteert’ en iets anders doet, dan je wilt. Daardoor ga je de invloed van vroegere levenservaringen beter begrijpen. Ook helpt dit om oude, weggedrukte gevoelens toe te laten. Zo kun jij je weer verbinden met jouw eigen wijsheid en liefde.

Deze vorm van opstellen is één van de nieuwste ontwikkelingen binnen systemisch opstellingenwerk. De werkvorm is ontwikkeld door Interakt (centrum voor meergenerationele psychotraumatologie) onder de naam ‘Interactieve Zelf Resonantie’. De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie).

Werkwijze: We werken met maximaal 6 deelnemers. Dat betekent dat elke deelnemer een eigen groepsproces (opstelling) kan ervaren. Tegelijkertijd levert het resoneren met de vraag of het verlangen van een ander, jou zelf ook wat op. Je wordt nooit ‘toevallig’ uitgekozen om te resoneren met andermans verlangen en kunt zo je proces voortzetten.

We beginnen beide dagen met een rustige oefening om aan te komen en te landen in jezelf. De dag bestaat verder uit drie groepsprocessen (drie opstellingen van het verlangen) en één of twee andere werkwijze(n), zoals helend schrijven, delen, tekenen of een andere werkvorm. Dit doen we afwisselend individueel of in subgroepjes. Met deze oefeningen kan elke deelnemer meer over zichzelf en de dieperliggende oorzaken van zijn of haar overgewicht ontdekken. Zo ontstaat er ruimte voor verandering.

Tijdens jouw persoonlijke proces stel je een aantal deelnemers op om te ‘resoneren’ met delen van je verlangen of doel. Deze resonantie-personen nemen eerst de tijd om contact te maken met hun lichaam. Vrij snel kunnen ze dan van alles opmerken bij zichzelf. Zo ervaren ze lichamelijke sensaties (zware benen bijvoorbeeld), gevoelens of gedachten, die ze delen met jou. Wat zij oppikken wanneer ze resoneren, is een spiegel voor wat er (onbewust) gebeurt in jou!

In een prachtig, liefdevol proces krijg je zo terug wat anderen intuïtief ervaren bij jou. Jij kunt vragen stellen en zo je onbewuste drijfveren beter leren kennen. Wat je ziet en hoort bij de ander, is vaak verbazingwekkend herkenbaar en komt op een zachte manier, echt binnen! Daardoor kan zo’n proces diepe gevoelsinzichten opleveren en groei in je relatie met eten – en met jezelf – in gang zetten, met respect voor jouw eigen tempo.

In het proces van het opstellen van je verlangen kijk je als het ware in een spiegel. Die spiegel toont jou wie je in essentie bent, waar je warm voor loopt, wat je tegenhoudt of waar je liever van wegkijkt. Je verkent en herontdekt je innerlijke wereld op een ervaringsgerichte manier. Vaak ontmoet je vergeten delen van jezelf, die duidelijk maken waarom je nu nog dit gewicht hebt. Of er komen gebeurtenissen uit je leven in een verrassend licht te staan, die jouw eetgedrag beïnvloed hebben. Het doel is dat jij de zeggenschap hebt of herwint over jezelf en je eigen leven. Compassie hebben met jezelf en anderen is daarbij helpend.

Voor wie?

Een opstelling van het verlangen kan bijv. bijzonder helpend zijn als…

 • je beseft dat je overgewicht het symptoom is en je naar de kern van je probleem wilt kijken.
 • je onbewuste beperkende overtuigingen over je gewicht bewust wilt maken.
 • je het moeilijk vindt om vriendelijk voor jezelf blijven, ook als je je een keer niet aan je voornemens hebt gehouden.
 • jij jezelf lastig kunt aanmoedigen om door te gaan met iets wat goed is voor jou of de motivatie kwijtraakt als er iets tegenzit.
 • je niet altijd balans ervaart tussen inspanning en ontspanning of maar doorgaat en je daarom onbewust steeds moet bijtanken met eten.
 • je last hebt van onzekerheid, angsten, eenzaamheid, of andere emoties die maken dat je gaat snacken.
 • je soms te streng bent voor jezelf en te hoge eisen aan jezelf stelt, waardoor je terugvalt in oud gedrag
 • je de relatie met je eigen lijf en daarmee met jezelf wilt verbeteren.

Deze tweedaagse is razend interessant voor mensen die houden van persoonlijke ontwikkeling en mensen die benieuwd zijn naar wat hun onderbewuste te vertellen heeft over hun gewicht. Dus voor iedereen die zijn diepgelegen drijfveren, blokkades of gevoelens wil onderzoeken. En natuurlijk ook voor iedereen die wil ervaren hoe zo’n bijzonder proces in zijn werk gaat!

Praktische zaken:

 • Wanneer: zaterdag 20 en zondag 21 april 2024.
 • Tijden: van 10.00 tot 17.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur.
 • Investering: Vroegboek-korting tot en met 31 maart: 215  euro Daarna: 245 euro. Beide inclusief koffie/thee/iets lekkers/materialen.
 • Annuleren: tot 3 weken van tevoren kan dit kosteloos. Tot 2 weken van tevoren wordt er 25% in rekening gebracht. Tot 1 week van tevoren wordt 50% van de cursusprijs in rekening gebracht. Minder dan een week van tevoren wordt het gehele bedrag in rekening gebracht.
 • Locatie: Schelleschool, Bosweg 9, 8017 BR Zwolle.
 • Parkeren: Er is voldoende parkeergelegenheid bij de locatie.
 • Openbaar Vervoer: de Schelleschool is ongeveer 25 minuten wandelen vanaf station Zwolle.
 • Lunch: We vragen je zelf je lunch mee te nemen. Er is een koelkast aanwezig om je lunch koel te houden.
 • De maximale groepsgrootte is 6 personen.
 • Trainer: Deze cursus wordt gegeven door Carolina Konijn met ondersteuning van Linden van der Leij.

Aanmelding:

Je kunt je aanmelden via carolina@praktijkvanderleij.nl. Vermeld alsjeblieft je volledige naam, telefoonnummer en emailadres. We hebben van tevoren telefonisch contact om te kijken of onze verwachtingen van de cursus bij elkaar passen. Past het? Dan is jouw inschrijving definitief en ontvang je een factuur en een betaalverzoek.

We ontmoeten je graag in dit bijzondere weekend. Wij hebben er alvast veel zin in!

Liefs, Carolina en Linden.

Volledige kalender bekijken